Sådan håndterer du faciliteringstømmermænd #8

Når nu de pokkers faciliteringstømmermænd ER ankommet, hvad gør vi så? Hvordan kan facilitator håndtere og skabe plads til tømmermændsarbejdet – både det forebyggende og lindrende. Nina og Charlotte taler om erfaringer og oplevelser med håndteringen: * Tal det igennem med andre, eks.

Når nu de pokkers faciliteringstømmermænd ER ankommet, hvad gør vi så?
Hvordan kan facilitator håndtere og skabe plads til tømmermændsarbejdet – både det forebyggende og lindrende.

Nina og Charlotte taler om erfaringer og oplevelser med håndteringen:

* Tal det igennem med andre, eks. samarbejdspartnere, der kan nørde ned i detaljerne i processen.

* Hav mindst een, der hepper ærligt! Det giver en stabil og solid base af radikal oprigtighed – både med støtte og udfordring.

* Oprigtigheden kan både komme fra konkrete vidner til den faktiske facilitering eller fra gode, eksterne lyttere, som kan skille vurderinger fra data, pege på “gammelt skrald”, tilføje nuancer og skabe rum for, at facilitator selv kan bevidne og transformere sin fortælling.
Som Esther Perel har sagt: “When we listen deeply to other people we reach into their humanity”.

* Tag imod støtte til at mærke følelserne og hold øje med, at de ikke helt overtager styringen. Arbejd med at bevare et vist klarsyn og plej den indre “Beyonce”.

* Øv i at kalibrere krop og sanser som en måde at skabe plads til reaktionerne. Blandt andet er latter og grin en vældig effektiv måde at løsne tømmermænd og tung stemning på.

Tømmermænd kan være tegn på overstimulering og overdreven “indtagelse” af relationer og andre mennesker. Det kan kræve tilbagetrækning, så overvældelsen kan lægge sig og ens system kan lade op. Eks. ved gåtur, lave Qi Gong eller andet kropsligt / sanseligt. Ligesom vi efter et måltid skal give ro til fordøjelsesprocessen, skal den psykiske fordøjelse plejes.

Charlotte fortæller en historie om en buddhistisk mester og den misforståede ide om, at en mester ikke lider. Historien kan høres i Sounds True One “Mystics Today” med Adyashanti.

En vigtig pointe er, at oplevelsen af tømmermænd kan være skabt i og af omgivelserne. Hvis vi befinder os i et forurenet miljø, bliver vi ofte selv smittet.

Til slut i episoden deler somatisk terapeut Lotte Pia Stenfors sine oplevelser med faciliteringstømmermænd og fortæller om, hvordan de har arbejdet i hende.

Hør mere om “Krop og konflikt” i denne Selvklog podcast med Jukas Killemose.

Lotte Pia Stenfors´ podcast hedder “Lyden af nærhed” og kan høres her

God fornøjelse med at lytte – og med at kurere tømmermænd og transformere dem til læring og refleksion.

 

Hvis du har spørgsmål til facilitering eller forslag til temaer, vi kan tage op – skriv en mail eller send en lydfil med dit spørgsmål til nina@cosma.dk eller til charlotte.heje.haase@gmail.com

 

Læs mere om Charlotte her:

Bare Skriv

Din Podcast