Grænsesætning, samtykke og nervesystem. Med gæst Lotte Pia Stenfors

Vores gæst i denne episode er Lotte Pia Stenfors. Hun er somatisk terapeut, ekspert i relationel neurobiologi og kroppens nervesystem.  Lotte arbejder også med tilknytning og traumehealing og har podcasten Lyden af nærhed.

Vores gæst i denne episode er Lotte Pia Stenfors. Hun er somatisk terapeut, ekspert i relationel neurobiologi og kroppens nervesystem.

Lotte arbejder også med tilknytning og traumehealing og har podcasten Lyden af nærhed.

I episoden taler hun med Nina Tora Jensen og Charlotte Heje Haase om facilitering og grænsesætning, samtykke og nervesystem.

Vi taler om og oplever et menneskemøde – får et dejligt grineflip – og reflekterer over vores tonefald og ubehag ved at fylde for meget i samtalen – eller for lidt.

Lyt med og hør om:

✔ Den instinktive og kropslige længsel efter menneskemøder og følelsen af forbindelse med os selv og hinanden

✔ Vigtigheden af at lytte til vores krop og nervesystem, når vi er i eller faciliterer grupper. Der er ting, vi ikke kan løse med vores tænkende, lineære, begrænsede hjerne.

✔ Hvis vi ikke føler os trygge i en gruppe, kan vi mindre. Alarmen går igang og vores ‘dyrekroppe’ reagerer instinktivt, og systemet aktiveres i alarmberedskab eller slukker.

✔ Betty Martins samtykkehjul – The wheel of concent

✔ Vigtigheden af grænsesætning.

“Wheel of Consent” kan inspirere facilitator til at forstærke samtykkeprocessen i en gruppe.
Modellen er udviklet af Somatic Sex Educator Betty Martin. Hun har i over 40 år undret sig over: “Why would most people endure unwanted or unsatisfying touch, rather than speak up for their own boundaries and desires?” 

Da kommunikation og gruppedynamik også er en slags “touch”, er modellen anvendelig til at stille skarpt på de fire positioner:

Tjene – Tage – Tillade – Acceptere.

God lyttelyst!

 

Links

Lotte Pia Stenfors LinkedIn

Lotte Pia Stenfors` podcast: Lyden af Nærhed

Samtykkehjulet – Wheel of consent af Betty Martin

https://bettymartin.org/videos/

 

Lotte Pia Stenfors episode med Nina Jensen – kan lyttes til i Selvklog og i Lyden af Nærhed:  “Jeg kan mærke grænsen indeni mig”

Lotte Pia Stenfors episode med Charlotte Heje Haase – kan lyttes til i podcasten Skab DIG: Mød Charlotte 10 år – somatisk samtaleterapi
eller Lyden af Nærhed