Nyhedsbrev 9. oktober 2024
Har du nogensinde lagt mærke til, hvordan din krop reagerer i pressede situationer? Når en kollega udfordrer dig til mødet, en kunde klager over servicen, eller stemningen i rummet pludselig skifter.
Måske bliver dine kinder varme, dit hjerte begynder at slå hurtigere, eller dine hænder bliver kolde.
Jeg er selv ret tyndhudet – i bogstavelig forstand – og det er tydeligt at se, hvis jeg bliver berørt i en presset situation. I lang tid skammede jeg mig over, hvor tydeligt varmen i mine kinder kunne ses, og jeg købte dyre cremer mod røde kinder.
Ofte blev jeg mere optaget af mig selv og mine synlige reaktioner (og at det var forkert og skulle gå væk NU) i stedet for at forblive nærværende i den konkrete situation.
Hvis du kan genkende det, er mit bedste råd 👇
Accepter den uønskede reaktion og byd den velkommen
Din reaktion har sin berettigelse og en funktion, når den får lov til at være der.
Uønskede reaktioner er ofte forbundet med forkerthed og skam, og måske har den været gemt væk i din indre “kælder” i mange år.
Som regel er der knyttet gamle historier til situationen, som ikke længere passer til den aktuelle kontekst. Det kan lyde sådan her: ”Åh, her er dårlig stemning – det går altid galt.” Eller: ”Nu tror de igen, at jeg ikke har styr på det.”
Respektér, at det kan tage tid at tillade reaktionen at være der, og giv den plads.
Første skridt kan være, at du i stedet for at undertrykke reaktionen, øver dig i at møde den med en nysgerrig og venlig indstilling: Hov, nu nu kom de røde kinder/uro i benene/den hurtige stemme – gad vide, hvad min krop prøver at fortælle mig? Hvad er der gang i her, som får blodet til at rulle?
Røde kinder kan have et vigtigt budskab
Jeg har efterhånden lært at byde mine røde kinder velkommen. Ved hjælp af en nysgerrig og venlig indstilling kan kindernes budskab afkodes mere præcist.
Når min automatiske og problematiserende tolkning af situationen dæmper sig, kan jeg i stedet bruge reaktionen som en aflæsning af rummet, mig selv, andre, situationen.
Hvad er det, min krop har opsnappet, som måske kan bruges i den videre proces?
Mon vi alle er ved at være overvældede?
Var der et særligt vendepunkt, hvor stemningen skiftede?
Var der et hint, jeg ikke helt fangede?
Eller er det mig, som har fået trigget en gammel historie, jeg skal have beroliget?
Ved at bringe de uønskede reaktioner frem i lyset, udvider du din værktøjskasse. Når du ikke undertrykker kroppens sprog, får du en ekstra skarp sensor med dig i arbejdet. Det giver dig flere muligheder for at handle bevidst og fleksibelt i forskellige situationer.
På den måde kan du få mere båndbredde til at håndtere daglige udfordringer og navigere i konflikter.
Øvelse: En nysgerrig og venlig indstilling
Vælg en reaktion ud, som du ofte oplever under pres, og som du har modstand mod. Undersøg reaktionen ”i fredstid” med milde øjne.
- Genkald i kroppen, hvordan det føles (de røde kinder, den hurtige stemme, tomheden i tankerne).
Sid med reaktionerne, lad dem pulsere, skab plads til dem – rum dig selv i ubehaget. - Hvilke gamle historier dukker op – som handler om situationen, eller om at reaktionen ikke må være der, er forkert, pinlig?
Hvad er logikken i, at den historie fylder og spærrer for alternative tolkninger? - Hvilke andre historier om situationen er mere brugbare, neutraliserende og præcise til nu-og-her-situationen?
Vælg noget fra historierne, du kan bruge i situationen. Når jeg mærker varme i kinderne, siger jeg fx til mig selv: “Det er bare energi. Lad det arbejde.”
Brug din energi til at skabe positiv forandring
Bevidstheden om dine egne kropssignaler – som røde kinder eller hurtig puls – kan blive en nøgle til at forstå gruppedynamikker og dig selv i gruppen.
Dine reaktioner og mønstre spejles i samspillet med andre. Gruppens stemninger og energier kan smitte af på dig, og hvis du bliver nervøs eller irriteret, kan det hurtigt sprede sig til andre omkring dig.
Som specialist, leder eller facilitator er du dit eget vigtigste redskab. Bevidst indre facilitering er forudsætningen for en kompetent ydre facilitering.
Ved at være opmærksom på både dine egne og gruppens reaktioner kan du bruge din energi til at lede gruppen i en positiv retning.
Til dig, der vil dybere ned i emnet 👇
I min faciliterings-nørde-podcast “Gruppen som læremester” dykker jeg sammen med Charlotte Heje Haase ned i, hvordan man skaber en mere levende og dynamisk arbejdskultur gennem god facilitering.
Lyt til episoden “God facilitering kan transformere” for at blive klogere på, hvordan du som facilitator kan bruge dine kropslige og følelsesmæssige reaktioner bevidst – både til at justere din egen tilgang og til at navigere i gruppens energier.
Alle episoder af “Gruppen som læremester” kan findes her, eller hvor du normalt lytter til podcasts.
Kærlig hilsen
Nina Tora