Følelser i grupper – hvad gør vi ved dem?
“Emotions are not reactions to the world; they are your constructions of the world.” Neuroscientist and psychologist Lisa Feldman Barrett I denne episode vender organisationspsykolog Nina Tora Jensen og medvært Charlotte Heje Haase tilbage efter en længere podcast-pause. Samtalen handler om: Hvorfor spiller følelser en afgørende rolle i grupper, og hvordan kan facilitator arbejde med dem?
“Emotions are not reactions to the world; they are your constructions of the world.”
Neuroscientist and psychologist Lisa Feldman Barrett
I denne episode vender organisationspsykolog Nina Tora Jensen og medvært Charlotte Heje Haase tilbage efter en længere podcast-pause.
Samtalen handler om: Hvorfor spiller følelser en afgørende rolle i grupper, og hvordan kan facilitator arbejde med dem?
I samtalen indgår temaer som: Affektregulering, mentalisering og brugen af følelser som vigtige data / information om situationen og gruppens dynamik.
I denne forståelse opfordres til, at følelser som udgangspunkt anerkendes, inkluderes og ideelt set bruges som input til at berige gruppens arbejde.
- At se sig selv som et instrument: En facilitator med tilpas høj følelsesmæssig intelligens kan hjælpe en gruppe med at navigere i komplekse emotionelle landskaber.
- Der er forskel på 1) den kropslige sansning, 2) tolkningen / historien /følelsen, der kobler sig på sansningen og 3) det udtryk, vi har tillært os.
- Affektregulering er processen med at håndtere og balancere intense sindstilstande. Hvis ikke følelser adresseres og mødes tilpas, kan det hæmme dialogen og evnen til refleksion.
- Det er muligt at tage ansvar for vores følelser og ændre de tillærte tolkninger til nogle mere nutidige og brugbare responser. Når vi gør dette sammen i en gruppe, modnes gruppens fælles følelsesmæssige intelligens.
Held og lykke med følelses-nysgerrigheden!